Berkel-Enschot

Brouwerijen vanaf 1900
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a.Bierbrouwerij Paters Trappisten De Schaapskooi1920
1b.N.V. Bierbrouwerij en Mouterij De Schaapskooi1935
1c.N.V. Bierbrouwerij De Schaapskooi1969
1d.N.V. Bierbrouwerij De Schaapskooi - groep Brouwerijen Artois, Leuven1972
1e.Artois Nederland N.V.1979
1f.N.V. Bierbrouwerij De Schaapskooi
1g.thans Bierbrouwerij De Koningshoeven - La Trappe

Brouwerij in Berkel

In de eeuwen voorafgaand aan de oprichting van Bierbrouwerij Paters Trappisten de Schaapskooi is het brouwverleden van Berkel-Enschot zéér bescheiden. De laatste brouwerij is hier omstreeks het jaar 1800 gesloten. Volgens een opgave uit 1794 bezit Berkel "eene brouwerije die nu en dan maar eens gebruikt word. In Enschot en Huijclom (Heukelom) zijn er geen brouwerijen".

Het gebouw waarin de Berkelse brouwerij ooit was gevestigd is bewaard gebleven. Dit staat aan het einde van de voormalige Lage Baan, de oude weg van Tilburg naar Oisterwijk, dichtbij de kruising met de oude weg van Moergestel naar Waalwijk.

Voormalige brouwerij (Baaneind 12 - Berkel-Enschot)

Het pand, gelegen aan Baaneind nummer 12, is op de rijksmonumentenlijst geplaatst. De nabijgelegen "brouwerssloot" en het bewaard gebleven keldergedeelte herinneren nog aan de oude brouwerijfunctie.

Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant / Monumenten Inventarisatie Project

Berkel-Enschot - Baaneind 12 (brouwerij woonhuis)
Handvorm baksteen, gepotdekselde houten wand aan oostelijke zijde. Al voor 1930 is het aan de eindgevel gemetselde bakhuisje gesloopt. Idem put, toilethuis. Schuifvensters met kleine roedenverdeling. Opgeklampte deeldeuren. Dubbele staldeur met achterliggende glazen pui. Varkenspoortjes, deels dichtgezet. Zadeldak met wolfeind en eindschild. Dakvensters. Riet gedekt. Lager aangezet. In haard en stal gesneden sleutelstukken.
Erf met sierbestrating en -beplanting. Linde voor de gevel.
Langsdeel. Zeer ingrijpend gerestaureerd. Gelegen in landschappelijk interessant gebied met waardevolle boerderijengroep. Gelegen op terp, nabij Voorste Stroom. Van architectonische waarde, ligging, onderdeel "waardevolle groep".
Rijksmonument
(Bron: CHIN-M.I.P. Berkel-Enschot)