Bierliteratuur uit de omgeving van Noord-Brabant

Alcoholvrij bier in de Lage Landen

Alcoholvrij bier zit enorm in de lift en is inmiddels gewoon een stoer drankje geworden! Voor brouwers is een alcoholvrij bier brouwen dat voldoet aan de verwachtingen die bierdrinkers hebben van 'lekker' bier het moeilijkste dat er is. En allicht is voor liefhebbers 0.0 ook het moeilijkste bier om te drinken. Zijn er fans van 0.0? Wie op zoek gaat naar het verhaal achter alcoholvrij bier, stuit op grote tegenstellingen en diepe emotie: grondstoffen voor een boeiend verhaal.
Dat verhaal vertelt het boek 0.0 ‒ alcoholvrij bier in de Lage Landen. Als lezer kom je meer te weten over het ontstaan en het brouwen van bier zonder alcohol. Je leest waar brouwers in de praktijk tegenaan lopen als ze beginnen aan het waagstuk van alcoholvrij bier. Daarnaast maakt het boek de liefhebber ook wegwijs in het sterk gegroeide aanbod van alcoholvrij bier. Welke 0.0 is de moeite waard en welke kun je beter links laten liggen? Van een groot aantal alcoholvrije bieren verkrijgbaar in België en Nederland zijn korte proefnotities van een internationaal biersommelier opgenomen.
Kortom: alles wat je als liefhebber wilt weten over de lekkerste alcoholvrije bieren verkrijgbaar in de Lage Landen.

Frits Dunnink - Alcoholvrij bier in de Lage Landen

Alcoholvrij bier in de Lage Landen
Frits Dunnink
2020 (december) - Edicola Publishing b.v., Postbus 2013, 7420 AA Deventer
224 pagina's
ISBN 9789493201132
Prijs € 18,95

Brouwer naast God

Willem Hovy (1840-1915), ondernemer en filantroop

Behoudend maar niet tegen verandering, wegbereider van de civil society, financier van de verzuiling, bemiddelaar en polderaar avant la lettre. Onthulling van het mysterie van een van de drijvende krachten van het fin de siècle van de negentiende eeuw.
De ruim vijftig jaren van het werkzame leven van de Amsterdamse brouwerijdirecteur Willem Hovy (1840-1915) vormden in ons land een periode van stormachtige verandering. Hovy speelde daarin een stuwende rol, vaak in het voetspoor van zijn vriend Abraham Kuyper, die hij met raad en daar steunde - en met geld. Hovy was een van de initiatiefnemers van de Vrije Universiteit Amsterdam en medeoprichter van werkliedenvereniging Patrimonium, de voorganger van het huidige CNV. Daarnaast vervulde Hovy tientallen maatschappelijke functies, zat hij liefst 35 jaar in de gemeenteraad, en maakte hij deel uit van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

In Brouwer naast God schetst Rolf van der Woude het beeld van een intrigerende figuur die iedereen kende maar die zich daarop niet liet voorstaan, die voorzichtig en behoudend was maar niet tegen verandering, die zich op vele fronten op het tweede plan nuttig maakte als 'gezondene' - bemiddelaar en polderaar avant la lettre -, en dat met blijvende gevolgen.

Rolf van der Woude - Brouwer naast God

Brouwer naast God
Willem Hovy (1840-1915) - Ondernemer en filantroop
Rolf van der Woude (1952)
2020 (november) - Boom uitgevers, Amsterdam
432 pagina's
ISBN 9789024432752
Prijs € 34,50

√ Videopresentatie Biografie Brouwer naast God, Willem Hovy (1840-1915) - Poesiat & Kater, 29 oktober 2020

Brouwerijen van Lier

Met korte schets van Nijlen, Kessel en Koningshooikt

Lier heeft een rijk brouwerijverleden. Brouwers hebben gedurende meerdere eeuwen een belangrijke invloed gehad. Onder meer heel wat burgemeesters kwamen uit brouwersfamilies. Ook Nijlen, Kessel en Koningshooikt hebben een interessante brouwersgeschiedenis.
Dit boek beschrijft voormalige brouwerijen en brouwersfamilies in Lier en de vermelde gemeenten. De geschiedenis ervan wordt gereconstrueerd aan de hand van archiefmateriaal en andere documenten. Foto’s en een aantal grote en kleinere anekdotes maken het geheel nog levendiger.
Tot slot wordt nog een wandeling door Lier beschreven langs gebouwen en plaatsen die herinneren aan het brouwersverleden.

Francis De Groot, Hilde De Smet - Brouwerijen van Lier

Brouwerijen van Lier
Met korte schets van Nijlen, Kessel en Koningshooikt
Francis De Groot - Hilde De Smet
2020 (mei) - Brave New Books
163 pagina's
ISBN 9789402187052
Prijs € 24,95

Gebrouwen door Vrouwen

Van brouwhobby tot succesvol biermerk

Het verhaal van twee jonge zussen die in korte tijd het populaire merk Gebrouwen door Vrouwen oprichtten in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.
Wat begon als een gezellige hobby in Do's keuken, groeide in vijf jaar tijd uit tot een biermerk dat in 600 kroegen wordt geschonken, in 700 supermarkten verkrijgbaar is en dat zelfs een eigen bar heeft! Hoe dat zo gekomen is? De zussen Tessel & Do gingen gewoon met enorm veel plezier aan de slag met hun droom en werden zo eigenlijk per ongeluk ondernemers. Ze runnen nu een zeer succesvol bedrijf met 15 werknemers (14 vrouwen en één man).
Dit is hun verhaal: inspirerend en heel erg leuk. Stap voor stap nemen ze je aan de hand van bier mee in hun start-up-verhaal. Zo leer je hoe je bier brouwt en lees je tegelijkertijd over hoe ze op hun bek gingen, over de successen en natuurlijk over vrouw-zijn in een mannenwereld: hoe je daar gebruik van kunt maken en hoe het tegen je kan werken, maar vooral over doen wat je leuk vindt! Een must-read voor iedereen die wil ondernemen, iedereen die van bier houdt of iedereen die gewoon graag geïnspireerd wil raken door twee succesvolle jonge vrouwen.

Tessel de Heij & Dorris de Heij - Gebrouwen door Vrouwen

Gebrouwen door Vrouwen
Van brouwhobby tot succesvol biermerk
Tessel de Heij & Dorris de Heij, opgetekend door Eva de Jong
2020 (mei) - Meulenhoff Boekerij B.V., Amsterdam
205 pagina's
ISBN 9789022589229
Prijs € 20,00

Gilbert van Schoonbeke

Visionair ondernemer in Antwerpens Gouden Eeuw

De 500ste verjaardag van Gilbert van Schoonbeke is het uitgelezen moment om zijn leven in beeld te brengen in de publicatie: 'Gilbert van Schoonbeke. Visionair ondernemer in Antwerpens Gouden Eeuw.'
Gilbert wie? Doet de Van Schoonbekestraat of het Van Schoonbekeplein een belletje rinkelen? Gilbert van Schoonbeke wordt in 2019 500 jaar oud. Als urbanist en projectontwikkelaar heeft hij het gezicht van Antwerpen in de Gouden Eeuw (16de eeuw) in belangrijke mate bepaald. Het huidige Eilandje, het Brouwershuis en tal van straten en pleinen zijn van de hand van Van Schoonbeke. Wie was Gilbert van Schoonbeke?

Het boek werd op donderdag 25 april 2019 voorgesteld in Antwerpse Museum Vleeshuis in de Vleeshouwersstraat 38, in aanwezigheid van schepen voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder, Professor Emeritus Hugo Soly en Clement Caremans, directeur Museum Vleeshuis en Brouwershuis.

Editor Hugo Soly - Gilbert van Schoonbeke

Gilbert van Schoonbeke
Visionair ondernemer in Antwerpens Gouden Eeuw
2019 - Pandora Publishers NV,
224 pagina's, met illustraties
ISBN 9789053254608
Prijs € 39,95

Becoming the World's Biggest Brewer

Artois, Piedboeuf, and Interbrew (1880-2000)

AB InBev is today's uncontested world leader of the beer market. It represents over 20% of global beer sales, with more than 450 million hectolitre a year flowing all around the world. Its Belgian predecessor, Interbrew, was a success story stemming from the 1971 secret merger of the country's two leading brewers: Artois and Piedboeuf. Based on material originating from company and private archives as well as interviews with managers and key family actors, this is the first study to explore the history of the company through the nineteenth and twentieth centuries. The story starts in the mid-nineteenth century with the scientific breakthroughs that revolutionised the beer industry and allowed both Artois and Piedboeuf to prosper in a local environment. Instrumental in this respect were the respective families and their successive heirs in stabilizing and developing their firms. Despite the intense difficulties of two world wars in the decades to follow, they emerged stronger than ever and through the 1960s became undisputed leaders in the national market. Then, in an unprecedented move, Artois and Piedboeuf secretly merged their shareholding in 1971, though keeping their operations separate until 1987 when they openly and operationally merged to become Interbrew. Throughout their histories Artois, Piedboeuf, and their successor companies have kept a controlling family ownership. This book provides a unique insight into the complex history of these three family breweries and their path to becoming a prominent global company, and the growth and consolidation of the beer market through the nineteenth and twentieth centuries.

Kenneth Bertrams, Julien Del Marmol, Sander Geerts, and Eline Poelmans - Becoming the World's Biggest Brewer

Becoming the World's Biggest Brewer
Artois, Piedboeuf, and Interbrew (1880-2000)
Kenneth Bertrams, Julien Del Marmol, Sander Geerts, and Eline Poelmans
2019 (november) - Oxford University Press, Oxford
416 pagina's
ISBN 9780198829089
Prijs ₤ 75.00

Breweries, Politics and Identity

The History Behind Namibian Beer

Namibian beer is celebrated as an inextricable part of Namibian nationalism, both within domestic borders and across global markets. But for decades on end, the same brew was not available to the black population as a consequence of colonial politics. This book aims to explain how a European style beer has been transformed from an icon of white settlers into a symbol of the independent Namibian nation. The unusual focus on beer offers valuable insight into the role of companies in identity formation and thus highlights an understudied aspect of Namibian history, namely business–state relations.

Tycho van der Hoog
Tycho van der Hoog is a researcher at the African Studies Centre Leiden, an interfaculty institute of Leiden University. He holds a bachelor's degree in history (2014), a bachelor's degree in political science (2014), a research master's degree in African Studies (2016) and a master's degree in History (2017) from Leiden University. He has conducted fieldwork in Zambia, Zimbabwe, Namibia and South Africa.

Tycho van der Hoog - Breweries, Politics and Identity

Breweries, Politics and Identity
The History Behind Namibian Beer
Tycho van der Hoog
2019 (oktober) - Basler Afrika Bibliographien, Basel
130 pagina's, met illustraties
ISBN 9783906927121
Prijs € 31,99 bij bol.com (levertijd 2 tot 3 weken)

Craft bier brouwen

De new wave van Belgische brouwers

Door het rijke Belgische bierlandschap waait een vernieuwende wind, losjes geďnspireerd door de internationale craftbierrevolutie. Een nieuwe lichting brouwers verzoent traditie met experiment in een gevarieerde, schijnbaar onuitputtelijke stroom aan lekkere, originele en uitdagende bieren.
In Craft bier brouwen trekt Jeroen Bert in hun spoor door de scene en bezoekt hij enkele van de meest smaakmakende brouwers van dit moment: Dok Brewing Company, Siphon Brewing, 't Verzet, Brasserie du Borinage, Atrium, L'Ermitage, Antidoot en Cabardouche.
Daarnaast brouwt Jeroen in zijn keuken zelf de populairste bierstijlen, zoals saison, pale ale en stout, en neemt hij je stap voor stap mee doorheen het brouwproces. Zo vormt dit boek een kleurrijk verslag van een smaakvolle ontdekkingstocht, mét recepten voor de toegankelijke brew in a bag-methode.

Jeroen Bert - Craft bier brouwen

Craft bier brouwen
De new wave van Belgische brouwers
2019 (oktober) - Uitgeverij Lannoo
232 pagina's, met illustraties
ISBN 9789401462518
Prijs € 25,99

" Want dit is een zeer mooi, vlot leesbaar en vernieuwend bierboek waarbij de prachtige foto's van Nele Pierlet alles naar een nog hoger niveau tillen.
Als je een mooi inzicht in onze huidige Belgische craftbier-scene wil, dan stap je nu onmiddellijk naar de boekhandel...
Johan 'Wanne' Madalijns in De Zytholoog #67 (2019/12) "

Een vleugje NOSTALGIE!

Onder de vaste rubriek met als titel Een vleugje nostalgie ontstond in 2008 een reeks over brouwerijen die soms al tientallen jaren geleden gestopt waren met brouwen, maar waarvan de gebouwen, of delen ervan, nog steeds aanwezig zijn in het straatbeeld.
Honderd jaar geleden telde ons land nog meer dan 3300 brouwerijen. In 2008 moeten we het stellen met een goede 120. Letterlijk enkele duizenden bierproducenten moesten in een eeuw tijd dus de handdoek in de ring gooien, om de meest uiteenlopende redenen. Van het merendeel van deze verdwenen brouwerijen is niets meer overgebleven. Het enige bewijs dat ze ooit bestaan hebben, is de vermelding van hun naam in de oude jaarboeken van de Belgische brouwindustrie of de aanwezigheid van een oude fles, een dito glas, etiket, viltje of ander bierattribuut in de collectie van een verwoede verzamelaar.
Het architecturale erfgoed – gebouwen en installaties – is in de meeste gevallen echter onherroepelijk tegen de grond gegaan.
Gelukkig zijn er ook nog uitzonderingen. Af en toe botsen we tijdens onze hedendaagse omzwervingen door bierland België nog op een gebouw dat duidelijk ooit een brouwerij was.
In dit boek gaan we enkele van deze verdwenen brouwerijen, waarvan de gebouwen het – voorlopig nog – overleefd hebben, opnieuw in herinnering brengen.
Niet om het uitgebreid te hebben over hun geschiedenis – die is dikwijls in de mist der tijden verdwenen en bij gebrek aan archiefmateriaal moeilijk te reconstrueren.
Wel om met een vleugje nostalgie even weg te mijmeren naar bieren en brouwerijen die definitief tot het verleden van ons Belgisch brouwpatrimonium behoren.

Casimir Elsen - Een vleugje NOSTALGIE!

Een vleugje NOSTALGIE!
Brouwerijgeschiedenis
Casimir Elsen
2019 (augustus) - Mens & Cultuur Uitgevers N.V., Gent (in samenwerking met Zythos vzw)
304 pagina's
ISBN 9789077135563
Prijs € 30,00

Het verhaal van mijn vader

Over de bijzondere band van mijn vader met het trappistenbier van Orval. Een verhaal dat nooit eerder werd verteld.
Johan Hosselaer
2019 (februari) - Uitgeverij Het Punt, Baasrodestraat 118, 9200 Dendermonde. De uitgave kwam tot stand met de gewaardeerde steun van de Brouwerij van Orval en de Heemkundige Kring van Erpe-Mere.
74 pagina's
ISBN 9789460794476
Prijs € 12,00

Johan Hosselaer - Het verhaal van mijn vader

Belgisch bier – Getest en geproefd

Hier is eindelijk het ultieme bierboek waarin passie en wetenschap samenvloeien. Het bierteam van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) dook twee jaar lang het laboratorium in om 252 Belgische bieren aan een grondige chemische analyse en een objectief panel van wetenschappelijke proefkonijnen te onderwerpen. Het resultaat is deze complete encyclopedie. Nu kom je eindelijk te weten welk aroma jouw voorkeur heeft en kan je op zoek naar gelijkaardige smaken en soorten in het enorme assortiment aan Belgische bieren!

Kevin Verstrepen, Miguel Roncoroni - Belgisch bier (Getest en geproefd)

Belgisch bier – Getest en geproefd
De ultieme smaakgids voor Belgisch bier
Kevin Verstrepen, Miguel Roncoroni
2018 (september) - Uitgeverij Lannoo
Formaat 200x140, hardback, 575 pagina's
ISBN 9789401452885
Nur-code Bier
Prijs € 25,99

Bier, hop en de Eerste Wereldoorlog

"C'est la seule industrie encore en vie sur la territoire belge." Meer woorden had Jean-François Maes (1873-1957), Commissaris-Generaal van de Regering voor de Burgerlijke Bevoorrading in het Onbezette België, niet nodig om de productie, de handel en de consumptie van bier tijdens de Eerste Wereldoorlog te omschrijven.
In haar bachelorproef deed Elien Raes niet alleen onderzoek naar het eindproduct bier tijdens de oorlog in de onbezette regio Groot-Poperinge, maar ook naar de productie ervan in de brouwerijen én naar de gebruikte grondstof hop. Lees het verhaal van een populaire drank en haar bijzondere grondstof in de Groote Oorlog.
Met haar knappe bachelorproef won Elien Raes de RENO-award van de lerarenopleiding aan de Katholieke Hogeschool VIVES Campus Torhout.

Elien Raes - Bier, hop en de Eerste Wereldoorlog

Bier, hop en de Eerste Wereldoorlog
Het verhaal van een populaire drank en haar bijzondere grondstof in de Groote Oorlog
Elien Raes, begeleider Kristof De Craene (Professionele Bachelor Lerarenopleiding Secundair Onderwijs Engels & Geschiedenis - VIVES)
2014 - Katholieke Hogeschhol VIVES (Campus Torhout), Sint-Jozefstraat 1, 8820 Torhout
Te downloaden via De Vlaamse ScriptieBank (pdf)