Bier, Boeken en Brabant Brabantsbier.eu » Bier, Boeken en Brabant RSS feed Valid RSS feed

Kom genieten in Brabant

Waar je ook gaat, het zijn de Brabanders die je bezoek uniek, avontuurlijk en authentiek maken. Daarom is dit keer het woord aan hen. Een verzameling van unieke adresjes en evenveel verhalen, waarmee je zelf je avontuur kunt uitstippelen. Waar moet je zijn in Brabant als je de vogeltjes wil horen fluiten? Als je Van Gogh wil leren kennen, even terug in de tijd wil of best een lekker biertje lust? Trotse gastheren- en vrouwen geven zelf het antwoord op de vraag waarom je juist dáár moet zijn! Ze staan klaar om van jouw bezoek iets bijzonders te maken. Veel leesplezier!

Lees VisitBrabant Magazine

Oude houten kratten in een hal van De Schaapskooi (ansichtkaart collectie Brabantsbier.eu)
Oude houten kratten in een hal van De Schaapskooi (ansichtkaart collectie Brabantsbier.eu)

Artikel geplaatst op 10 juni 2021 in de rubriek Brabant

Nieuw boek: Rodenbach Schenkt & schrijft geschiedenis

Vakmanschap proef je in elk glas Rodenbach, in elke eikenhouten foeder waarin het bier rijpt, in elk bord bereid met de Vlaams roodbruine of waarbij hij wordt geschonken. Het moederbier rijpt 18 tot 24 maanden lang in foeders waarvan de oudste anderhalve eeuw teruggaan in de tijd, en wordt dan 'versneden' - vermengd - met jong bier volgens de traditie van het huis. De Rodenbach bieren schrijven ruim honderddertig medailles op hun naam en gelden als wereldreferentie in hun streekgebonden bierstijl en dat is echt geen toeval. Maar Rodenbach schrijft ook Grote Geschiedenis. De familie waaraan de brouwerij haar naam dankt speelde namelijk een belangrijke rol bij de geboorte van België. Lees wat Alexander, Pedro, Regina, Edward en Eugène Rodenbach betekenden voor de brouwerij, waarom de Rodenbachs begonnen als stokers, welke rol Alexander, Constantin en Pedro precies speelden in het jonge België, ontdek de vele gezichten van 'wonderknape' Albrecht Rodenbach en struin mee in het Brugge van auteur Georges Rodenbach.

Brouwerij Rodenbach in Roeselare is sinds 2016 onderdeel van Swinkels Family Brewers.

Rudi Ghequire, Eric Verdonck - Rodenbach Schenkt & schrijft geschiedenis

Rodenbach Schenkt & schrijft geschiedenis
Rudi Ghequire, Eric Verdonck
2021 (juni) - TDM publishing
320 pagina's
ISBN 9789493001558
Prijs € 29,99

Artikel geplaatst op 9 juni 2021 in de rubriek Boeken

Een podcast uit Limburg

Gulpener Podcast 11 (oktober 2020) | In gesprek met oud brouwer Pierre Muijrers

De Gulpener Bierbrouwerij dateert al van 1825. Gelukkig zijn er nog een aantal oud-medewerkers die de meest prachtige verhalen kunnen vertellen over hun tijd in de brouwerij. Een daarvan is Pierre Muijrers, destijds een van de brouwers (werkte van 1955 tot 1995 in de brouwerij). Sinds een aantal maanden heeft het bedrijf een nieuw brouwhuis (het meest duurzame van Europa), daarvoor was er het oude brouwhuis, maar daarvoor stond er een nog ouder brouwhuis waar Pierre heeft gebrouwen. Pierre heeft de meest fantastische verhalen over zijn tijd in het oude-oude brouwhuis. In deze podcast spreekt Jan-Paul Rutten met Pierre. Duik lekker in de jaren '50 en '60 en geniet van dit bijzonder historisch verhaal. Ook geschikt voor Brabanders!

De link met Noord-Brabant is Josephus (Joep) de Kroon (1916-1990), telg uit een bekend Oirschots brouwersgeslacht. Hij was brouwmeester bij de Gulpener Bierbrouwerij.

Volg de Gulpener BierPodcast via Spotify.

Artikel geplaatst op 2 juni 2021 in de rubriek Een tikkeltje over de grens

Leestip !

Tilburger Theo van Etten is zelfstandig tekstschrijver met een specialisatie voor bedrijfs- en jubileumboeken. Tevens is hij eigenaar van Tekstbureau Theo van Etten. Bovendien publiceert hij regelmatig artikelen over de geschiedenis van Tilburg. Op dit moment doet Theo onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse bierbrouwerijen. Het resultaat van dit onderzoek kun je lezen op de website Bedrijfsboek Tilburg. Momenteel (31 mei) zijn er zes artikelen op de site beschikbaar. Het is de bedoeling om in de toekomst een boek uit te brengen over de brouwhistorie van Tilburg, interessant want de gemeente telde in het verleden nogal wat brouwerijen. Het artikel "Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt" verscheen in het voorjaar-nummer van het tijdschrift Erfgoed Magazine Tilburg (zie hieronder).

bedrijfsboektilburg.nl/brouwerijhistorie-tilburg

Van Theo van Etten verschenen eerder de boeken "Stenen uit de Rauwbraken" (2011), "Verdwenen Rauwbraken" (2017), "Van Arke Noachs tot Sint Filippus" (2017) en "Het kanaal van mijn grootvader".

Meer over het Tilburgs brouwerijverleden op deze site.

Artikel geplaatst op 31 mei 2021 in de rubriek Brabants bier

Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt

Soms lijken de dingen niet wat ze zijn. Dat geldt ook voor 'het mooiste gebouw van de stad' zoals voormalig stadsdichter Jace van de Ven een inmiddels gesloopt pand langs de Hoevensekanaaldijk ooit noemde. Overal lees je dat dit pand ooit de bierbrouwerij van Anthony de Kroon was geweest. Warm, maar niet juist.

Cover Erfgoed Magazine Tilburg (voorjaar 2021-nummer 1)

Het artikel Brouwerij De Kroon: niets was wat het lijkt van auteur Theo van Etten verscheen in het tijdschrift Erfgoed Magazine Tilburg (voorjaar 2021-nummer 1). Erfgoed Magazine Tilburg is een uitgave van de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed, Tilburg

Artikel geplaatst op 16 april 2021 in de rubriek Boeken

Ingezonden stukken.

(Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.)

Aan de Redactie van de Prov. Noordbr. en 's Hertogenb. Courant.
Hoe heb ik het nu ? De bierbrouwerij "de Schaapskooi", behoorende aan het Trappistenklooster te Tilburg, levert goed en vrij duur bier en ziet, daar komt een storm opzetten van verschillende bierbrouwers van Tilburg en omstreken, met uitnoodiging aan de anderen der provincie, om gemeenschappelijk maatregelen te nemen tegen die exploitatie.
Waarom zyn do heeren bierbrouwers gekrenkt ? Welk recht is geschonden ? Omdat die brouwerij goed bier levert en zeer voldoet, daarom moet er geprotesteerd en zoo mogelijk een einde gemaakt worden aan de leveringen der Eerw. Paters ?

Een trappist
Een trappist

Doch laten we de groote vergadering afwachten en dan verder spreken. Alleen zij hier nog aangemerkt, dat het bier van "de Schaapskooi" vrij duur is voor de afnemers, die buiten af wonen; dat men kist en flesschen er bij betaalt, zoo men ze binnen vier weken niet terugzendt, en verder alle onkosten van vracht betaalt. Alles samen genomen komt het dus duur uit voor de liefhebbers. Toch schijnt het hun niet gegund te worden, omdat andere brouwers er schade onder lijden.
Moge dit goede er vast uit voortvloeien, dat in 't algemeen ons bier verbetere en die echte volksdrank door zijne goede hoedanigheden zijn reputatie herwinne; dan hebben de bierbrouwers geen concurrentie te vreezen en de werkman zal zich wat minder tot den jenever getrokken gevoelen.
Geachte Redactie, mijn dank. Tot later. Uw trouwe lezer.

Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, Donderdag 12 Maart 1891
Lees het artikel via Delpher

Artikel geplaatst op 3 februari 2021 in de rubriek Brabants bier

Alcoholvrij bier in de Lage Landen

Alcoholvrij bier zit enorm in de lift en is inmiddels gewoon een stoer drankje geworden! Voor brouwers is een alcoholvrij bier brouwen dat voldoet aan de verwachtingen die bierdrinkers hebben van 'lekker' bier het moeilijkste dat er is. En allicht is voor liefhebbers 0.0 ook het moeilijkste bier om te drinken. Zijn er fans van 0.0? Wie op zoek gaat naar het verhaal achter alcoholvrij bier, stuit op grote tegenstellingen en diepe emotie: grondstoffen voor een boeiend verhaal.
Dat verhaal vertelt het boek 0.0 ‒ alcoholvrij bier in de Lage Landen. Als lezer kom je meer te weten over het ontstaan en het brouwen van bier zonder alcohol. Je leest waar brouwers in de praktijk tegenaan lopen als ze beginnen aan het waagstuk van alcoholvrij bier. Daarnaast maakt het boek de liefhebber ook wegwijs in het sterk gegroeide aanbod van alcoholvrij bier. Welke 0.0 is de moeite waard en welke kun je beter links laten liggen? Van een groot aantal alcoholvrije bieren verkrijgbaar in België en Nederland zijn korte proefnotities van een internationaal biersommelier opgenomen.
Kortom: alles wat je als liefhebber wilt weten over de lekkerste alcoholvrije bieren verkrijgbaar in de Lage Landen.

Frits Dunnink - Alcoholvrij bier in de Lage Landen

Alcoholvrij bier in de Lage Landen
Frits Dunnink
2020 (december) - Edicola Publishing b.v., Postbus 2013, 7420 AA Deventer
224 pagina's
ISBN 9789493201132
Prijs € 18,95

Artikel geplaatst op 25 december 2020 in de rubriek Boeken

150 Jaar Budelse Brouwerij 'De Hoop', 1870-2020

Al 25 jaar geleden, bij het 125-jarig bestaan, besteedde Harrie Jaspers in de Aa-kroniek zeer uitvoerig aandacht aan de Budelse brouwerij. In 2020 wordt het 150-jarig bestaan gevierd. In 25 jaar verandert er veel dus een goede reden om ook nu weer aandacht aan de Budelse brouwerij te schenken. In deze editie van de Aa-kroniek vooral veel aandacht voor de laatste 25 jaar. Carine Arts, een van de eigenaars van de brouwerij, schreef op basis van een voorzet van de redactie een eigen tekst.

Cover Aa-kroniek | 2020-nummer 3

Het artikel 150 Jaar Budelse Brouwerij 'De Hoop', 1870-2020 verscheen in het tijdschrift Aa-kroniek ‒ jaargang 39, 2020, nummer 3. Aa-kroniek is een uitgave van Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck", Budel

Artikel geplaatst op 3 december 2020 in de rubriek Boeken

Brouwer naast God

Willem Hovy (1840-1915), ondernemer en filantroop

Behoudend maar niet tegen verandering, wegbereider van de civil society, financier van de verzuiling, bemiddelaar en polderaar avant la lettre. Onthulling van het mysterie van een van de drijvende krachten van het fin de siècle van de negentiende eeuw.
De ruim vijftig jaren van het werkzame leven van de Amsterdamse brouwerijdirecteur Willem Hovy (1840-1915) vormden in ons land een periode van stormachtige verandering. Hovy speelde daarin een stuwende rol, vaak in het voetspoor van zijn vriend Abraham Kuyper, die hij met raad en daar steunde - en met geld. Hovy was een van de initiatiefnemers van de Vrije Universiteit Amsterdam en medeoprichter van werkliedenvereniging Patrimonium, de voorganger van het huidige CNV. Daarnaast vervulde Hovy tientallen maatschappelijke functies, zat hij liefst 35 jaar in de gemeenteraad, en maakte hij deel uit van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

In Brouwer naast God schetst Rolf van der Woude het beeld van een intrigerende figuur die iedereen kende maar die zich daarop niet liet voorstaan, die voorzichtig en behoudend was maar niet tegen verandering, die zich op vele fronten op het tweede plan nuttig maakte als 'gezondene' - bemiddelaar en polderaar avant la lettre -, en dat met blijvende gevolgen.

Rolf van der Woude - Brouwer naast God

Brouwer naast God
Willem Hovy (1840-1915) - Ondernemer en filantroop
Rolf van der Woude (1952)
2020 (november) - Boom uitgevers, Amsterdam
432 pagina's
ISBN 9789024432752
Prijs € 34,50

Videopresentatie Biografie Brouwer naast God, Willem Hovy (1840-1915) - Poesiat & Kater, 29 oktober 2020

Artikel geplaatst op 1 december 2020 in de rubriek Boeken

Een oude tekening van Verenigde Bierbrouwerijen Breda - Rotterdam BV

Tekening van het lagergebouw (Breda omstreeks 1989)
Tekening van het lagergebouw (Breda omstreeks 1989). Er was een verhoging van de lagercapacitiet nodig omdat het Oranjeboom Bier werd geherïntroduceerd.

Artikel geplaatst op 30 september 2020 in de rubriek Brabants bier

Deze berichten zijn ouder →