Bier, Boeken en Brabant Brabantsbier.eu » RSS feed Bier, Boeken en Brabant Valid RSS feed

Brouwer naast God

Willem Hovy (1840-1915), ondernemer en filantroop

Behoudend maar niet tegen verandering, wegbereider van de civil society, financier van de verzuiling, bemiddelaar en polderaar avant la lettre. Onthulling van het mysterie van een van de drijvende krachten van het fin de siècle van de negentiende eeuw.
De ruim vijftig jaren van het werkzame leven van de Amsterdamse brouwerijdirecteur Willem Hovy (1840-1915) vormden in ons land een periode van stormachtige verandering. Hovy speelde daarin een stuwende rol, vaak in het voetspoor van zijn vriend Abraham Kuyper, die hij met raad en daar steunde - en met geld. Hovy was een van de initiatiefnemers van de Vrije Universiteit Amsterdam en medeoprichter van werkliedenvereniging Patrimonium, de voorganger van het huidige CNV. Daarnaast vervulde Hovy tientallen maatschappelijke functies, zat hij liefst 35 jaar in de gemeenteraad, en maakte hij deel uit van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

In Brouwer naast God schetst Rolf van der Woude het beeld van een intrigerende figuur die iedereen kende maar die zich daarop niet liet voorstaan, die voorzichtig en behoudend was maar niet tegen verandering, die zich op vele fronten op het tweede plan nuttig maakte als 'gezondene' - bemiddelaar en polderaar avant la lettre -, en dat met blijvende gevolgen.

Rolf van der Woude - Brouwer naast God

Brouwer naast God
Willem Hovy (1840-1915) - Ondernemer en filantroop
Rolf van der Woude (1952)
2020 (november) - Boom uitgevers, Amsterdam
432 pagina's
ISBN 9789024432752
Prijs € 34,50

Videopresentatie Biografie Brouwer naast God, Willem Hovy (1840-1915) - Poesiat & Kater, 29 oktober 2020

Artikel geplaatst op 1 december 2020 in de rubriek Boeken

Een oude tekening van Verenigde Bierbrouwerijen Breda - Rotterdam BV

Tekening van het lagergebouw (Breda omstreeks 1989)
Tekening van het lagergebouw (Breda omstreeks 1989). Er was een verhoging van de lagercapacitiet nodig omdat het Oranjeboom Bier werd geherïntroduceerd.

Artikel geplaatst op 30 september 2020 in de rubriek Brabants bier

Belgisch boek: Brouwerijen van Lier

Met korte schets van Nijlen, Kessel en Koningshooikt

Lier heeft een rijk brouwerijverleden. Brouwers hebben gedurende meerdere eeuwen een belangrijke invloed gehad. Onder meer heel wat burgemeesters kwamen uit brouwersfamilies. Ook Nijlen, Kessel en Koningshooikt hebben een interessante brouwersgeschiedenis.
Dit boek beschrijft voormalige brouwerijen en brouwersfamilies in Lier en de vermelde gemeenten. De geschiedenis ervan wordt gereconstrueerd aan de hand van archiefmateriaal en andere documenten. Foto’s en een aantal grote en kleinere anekdotes maken het geheel nog levendiger.
Tot slot wordt nog een wandeling door Lier beschreven langs gebouwen en plaatsen die herinneren aan het brouwersverleden.

Francis De Groot, Hilde De Smet - Brouwerijen van Lier

Brouwerijen van Lier
Met korte schets van Nijlen, Kessel en Koningshooikt
Francis De Groot - Hilde De Smet
2020 (mei) - Brave New Books
163 pagina's
ISBN 9789402187052
Prijs € 24,95

Artikel geplaatst op 1 juni 2020 in de rubriek Boeken

Gebrouwen door Vrouwen

Van brouwhobby tot succesvol biermerk

Het verhaal van twee jonge zussen die in korte tijd het populaire merk Gebrouwen door Vrouwen oprichtten in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.
Wat begon als een gezellige hobby in Do's keuken, groeide in vijf jaar tijd uit tot een biermerk dat in 600 kroegen wordt geschonken, in 700 supermarkten verkrijgbaar is en dat zelfs een eigen bar heeft! Hoe dat zo gekomen is? De zussen Tessel & Do gingen gewoon met enorm veel plezier aan de slag met hun droom en werden zo eigenlijk per ongeluk ondernemers. Ze runnen nu een zeer succesvol bedrijf met 15 werknemers (14 vrouwen en één man).
Dit is hun verhaal: inspirerend en heel erg leuk. Stap voor stap nemen ze je aan de hand van bier mee in hun start-up-verhaal. Zo leer je hoe je bier brouwt en lees je tegelijkertijd over hoe ze op hun bek gingen, over de successen en natuurlijk over vrouw-zijn in een mannenwereld: hoe je daar gebruik van kunt maken en hoe het tegen je kan werken, maar vooral over doen wat je leuk vindt! Een must-read voor iedereen die wil ondernemen, iedereen die van bier houdt of iedereen die gewoon graag geïnspireerd wil raken door twee succesvolle jonge vrouwen.

Tessel de Heij & Dorris de Heij - Gebrouwen door Vrouwen

Gebrouwen door Vrouwen
Van brouwhobby tot succesvol biermerk
Tessel de Heij & Dorris de Heij, opgetekend door Eva de Jong
2020 (mei) - Meulenhoff Boekerij B.V., Amsterdam
205 pagina's
ISBN 9789022589229
Prijs € 20,00

Artikel geplaatst op 15 mei 2020 in de rubriek Boeken

Biernieuws

PINT regio Noord-Brabant is een afdeling van de landelijke vereniging PINT. Zij werd opgericht op 3 september 1988 om aan het lidmaatschap van PINT een extra tintje te geven. Een landelijke vereniging is mooi, maar een echt verenigingsleven kent PINT niet. Men koos destijds de naam PINT regio Midden-Brabant, omdat de meeste leden uit de buurt van Tilburg kwamen. Later meldden zich ook leden uit heel Brabant en werd besloten tot een naamsverandering. De vrienden bijdrage is € 12,00. Vrienden ontvangen 3x per jaar het blad "Biernieuws" met daarin informatie over regioactiviteiten en met nieuws over bier en brouwerijen. Partner-vrienden zijn ook welkom. De regio organiseert maandelijks een stamtafelproeverij en jaarlijks een fietstocht en een nieuwjaarsborrel. Daarnaast is er twee maal per jaar een excursie naar een brouwerij. De stamtafelproeverij, het gezelligste samenzijn dat men zich maar kan voorstellen, wordt maandelijks gehouden op de derde woensdag van de maand. Op deze avonden staat het proeven van diverse bieren en het vastleggen van de smaakwaarneming centraal. Voor actuele informatie, zie de website.

Cover Biernieuws

Biernieuws
Is een uitgave van PINT regio Noord-Brabant, Tilburg
Redactie René Delisse en Hans Majoor. Biernieuws verschijnt 3 x per jaar. Bekijk hier een inkijkexemplaar (juli 2019).

Artikel geplaatst op 11 april 2020 in de rubriek Boeken

Clubblad De Roerstok

"De Roerstok" is een vereniging van amateur bierbrouwers met Tilburg als thuisbasis, maar met leden uit het hele land (en buitenland). De vereniging is in 1984 opgericht, en heeft tot doel het amateur bierbrouwen te bevorderen. Dit doet de Roerstok o.a. door het organiseren van verschillende activiteiten; zo wordt er 10 keer per jaar een clubblad uitgegeven en een clubavond georganiseerd. Ook organiseert de club elk jaar een clubkampioenschap, en dagen waarop er gezamenlijk gebrouwen wordt. Verder geeft de club om de paar maanden een brouwcursus. Verdere informatie over deze vereniging en over het bierbrouwen kun je vinden op de vele pagina's van de website.

Cover Clubblad De Roerstok

Clubblad De Roerstok
Een uitgave van Amateur Bierbrouwersvereniging De Roerstok, Tilburg
Hoofdredacteur Paul Langenberg. Het blad verschijnt 10 x per jaar, met uitzondering van de maanden juli en augustus. Lidmaatschap is € 40,00 per jaar. Donateurschap € 20,00 per jaar en geeft recht op ontvangst van het clubblad. Het contributiejaar is van 1 januari t/m 31 december. Bekijk een inkijkexemplaar (maart 2020).

Artikel geplaatst op 7 maart 2020 in de rubriek Boeken

Becoming the World's Biggest Brewer

Artois, Piedboeuf, and Interbrew (1880-2000)

AB InBev is today's uncontested world leader of the beer market. It represents over 20% of global beer sales, with more than 450 million hectolitre a year flowing all around the world. Its Belgian predecessor, Interbrew, was a success story stemming from the 1971 secret merger of the country's two leading brewers: Artois and Piedboeuf. Based on material originating from company and private archives as well as interviews with managers and key family actors, this is the first study to explore the history of the company through the nineteenth and twentieth centuries. The story starts in the mid-nineteenth century with the scientific breakthroughs that revolutionised the beer industry and allowed both Artois and Piedboeuf to prosper in a local environment. Instrumental in this respect were the respective families and their successive heirs in stabilizing and developing their firms. Despite the intense difficulties of two world wars in the decades to follow, they emerged stronger than ever and through the 1960s became undisputed leaders in the national market. Then, in an unprecedented move, Artois and Piedboeuf secretly merged their shareholding in 1971, though keeping their operations separate until 1987 when they openly and operationally merged to become Interbrew. Throughout their histories Artois, Piedboeuf, and their successor companies have kept a controlling family ownership. This book provides a unique insight into the complex history of these three family breweries and their path to becoming a prominent global company, and the growth and consolidation of the beer market through the nineteenth and twentieth centuries.

Kenneth Bertrams, Julien Del Marmol, Sander Geerts, and Eline Poelmans - Becoming the World's Biggest Brewer

Becoming the World's Biggest Brewer
Artois, Piedboeuf, and Interbrew (1880-2000)
Kenneth Bertrams, Julien Del Marmol, Sander Geerts, and Eline Poelmans
2019 (november) - Oxford University Press, Oxford
416 pagina's
ISBN 9780198829089
Prijs ₤ 75.00

Artikel geplaatst op 12 december 2019 in de rubriek Boeken

Belgisch boek: Craft bier brouwen

De new wave van Belgische brouwers

Door het rijke Belgische bierlandschap waait een vernieuwende wind, losjes geďnspireerd door de internationale craftbierrevolutie. Een nieuwe lichting brouwers verzoent traditie met experiment in een gevarieerde, schijnbaar onuitputtelijke stroom aan lekkere, originele en uitdagende bieren.
In Craft bier brouwen trekt Jeroen Bert in hun spoor door de scene en bezoekt hij enkele van de meest smaakmakende brouwers van dit moment: Dok Brewing Company, Siphon Brewing, 't Verzet, Brasserie du Borinage, Atrium, L'Ermitage, Antidoot en Cabardouche.
Daarnaast brouwt Jeroen in zijn keuken zelf de populairste bierstijlen, zoals saison, pale ale en stout, en neemt hij je stap voor stap mee doorheen het brouwproces. Zo vormt dit boek een kleurrijk verslag van een smaakvolle ontdekkingstocht, mét recepten voor de toegankelijke brew in a bag-methode.

Jeroen Bert - Craft bier brouwen

Craft bier brouwen
De new wave van Belgische brouwers
2019 (oktober) - Uitgeverij Lannoo
232 pagina's, met illustraties
ISBN 9789401462518
Prijs € 25,99

" Want dit is een zeer mooi, vlot leesbaar en vernieuwend bierboek waarbij de prachtige foto's van Nele Pierlet alles naar een nog hoger niveau tillen.
Als je een mooi inzicht in onze huidige Belgische craftbier-scene wil, dan stap je nu onmiddellijk naar de boekhandel...
Johan 'Wanne' Madalijns in De Zytholoog #67 (2019/12) "

Artikel geplaatst op 18 november 2019 in de rubriek Boeken

Breweries, Politics and Identity

The History Behind Namibian Beer

Namibian beer is celebrated as an inextricable part of Namibian nationalism, both within domestic borders and across global markets. But for decades on end, the same brew was not available to the black population as a consequence of colonial politics. This book aims to explain how a European style beer has been transformed from an icon of white settlers into a symbol of the independent Namibian nation. The unusual focus on beer offers valuable insight into the role of companies in identity formation and thus highlights an understudied aspect of Namibian history, namely business–state relations.

Tycho van der Hoog
Tycho van der Hoog is a researcher at the African Studies Centre Leiden, an interfaculty institute of Leiden University. He holds a bachelor's degree in history (2014), a bachelor's degree in political science (2014), a research master's degree in African Studies (2016) and a master's degree in History (2017) from Leiden University. He has conducted fieldwork in Zambia, Zimbabwe, Namibia and South Africa.

Tycho van der Hoog - Breweries, Politics and Identity

Breweries, Politics and Identity
The History Behind Namibian Beer
Tycho van der Hoog
2019 (oktober) - Basler Afrika Bibliographien, Basel
130 pagina's, met illustraties
ISBN 9783906927121
Prijs € 31,99 bij bol.com (levertijd 2 tot 3 weken)

Artikel geplaatst op 13 november 2019 in de rubriek Boeken

Brouwerij "De Zwaan" opgenomen in het Bavariaconcern

Na een bestaan van 250 jaren is brouwerij "De Zwaan" in het Brabantse Berlicum bij 's Bosch opgenomen in het Bavariaconcern. Gedurende al die jaren was de brouwerij in handen geweest van de familie Godschalx, die haar verwierf door een huwelijk in 1716 met de brouwers-weduwe Van Tongeren.

In 1907 werd "De Zwaan" de eerste stoom-brouwerij. Er is wel een Godschalx-opvolger in het bedrijf, die doorkneed is in het brouwersvak, doch vernieuwingen zouden teveel aan investeringen kosten, zodat men het nu heeft overgedaan.

(Bron: Limburgsch Dagblad, 17-12-1969)

Artikel geplaatst op 30 september 2019 in de rubriek Brabants bier

← Deze berichten zijn nieuwer
Deze berichten zijn ouder →