Bierboeken

De Brabantse Parel van PINT

Zaterdag 10 januari 2015 waren de regioleden van PINT regio Noord-Brabant uitgenodigd voor een Nieuwjaarsbijeenkomst op de schitterende locatie 'Landgoed Kasteel Geldrop'. Tijdens deze bijeenkomst werd door voorzitter René Delisse het jubileumboek "De Brabantse Parel van PINT" gepresenteerd en uitgereikt.
René in het voorwoord: "Bij de regelmatige contacten met PINT landelijk heb ik weleens gevraagd of er misschien een soort archief is van wat PINT allemaal heeft gedaan en of er misschien ook iets van een archief van de regio's is. Hierbij werd voor mij duidelijk dat er eigenlijk weinig mensen weet hebben van wat PINT Noord-Brabant inhoudt en wat we allemaal gedaan, beleefd en bereikt hebben. Om dit niet verloren laten gaan, leek het mij leuk om een naslagwerk te maken van de ondertussen bijna 25 jaar dat de regio bestond."

René Delisse tijdens de presentatie van het jubileumboek
René Delisse tijdens de presentatie van het jubileumboek
(foto PINT regio Noord-Babant)

Het boek "De Brabantse Parel van PINT" telt 100 pagina's, is geïllustreerd met oude en nieuwe foto's en een aanrader voor ieder oud en nieuw lid van deze regionale biervereniging. Complimenten voor auteur René en zijn medewerkers.

Leven in de brouwerij

Belevenissen van een Brabantse brouwersfamilie in en om Aarle-Rixtel

Dit familieverhaal over vier generaties Prinsen in en om het Brabantse dorp Aarle-Rixtel leest als een roman. In de kenmerkende, humoristische schrijfstijl van Jan Prinsen maken we kennis met Cornelius Princen, die rond 1800 als brouwer wordt aangesteld op kasteel Croy, waar hij het bezoek van koning Lodewijk Napoleon meemaakt. Zijn leven en dat van zijn gezin raakt verweven met dat van het gezin van kasteelheer Van der Brugghen. Zoon Martinus begint in 1857 in de kom van Aarle-Rixtel, tegenover de kerk, bierbrouwerij en logement De Zwaan. Kleinzoon Cornelius Carolus schopt het tot huisprelaat van de paus en diens jongste broer, Henri Trudo, neemt de brouwerij in Aarle-Rixtel over. De volgende generatie, in de persoon van Johan Prinsen, heeft weinig interesse voor de brouwerij. Na diverse omzwervingen buiten de regio keert deze Johan rond 1930 terug naar Aarle-Rixtel. In de gebouwen van de toenmalige brouwerij wordt dan een puddingpoederfabriek gevestigd. Door het hele verhaal klinkt de verbondenheid van de Prinsens met de Aarlese dorpsgemeenschap: in de politiek en het verenigingsleven. Het boek wordt verlevendigd met brieven, persoonlijke notities, aktes en foto's.

Leven in de brouwerij - Belevenissen van een Brabantse brouwersfamilie in en om Aarle-Rixtel

Leven in de brouwerij
Belevenissen van een Brabantse brouwersfamilie in en om Aarle-Rixtel
Bijeengesprokkeld en geschreven door Jan Prinsen en Lia Prinsen-Holland
Eerste druk, in een oplage van één exemplaar, 1996. Layout Jan Prinsen
Tweede druk, 2015: redactie en layout Jola G.B. Prinsen, omslag Mandy J.M. Prinsen
Druk Pumbo.nl
2015 - Uitgeverij De Zwaan, Tilburg
ISBN 978-90-824428-0-9
343 pagina's | paperback
€ 22,95

Bestellen is mogelijk via Boekenbestellen.nl

Eigen Bier Smaakt Beter

"Eigen Bier Smaakt Beter", het verhaal van het Beekse bier, de brouwerijen en haar brouwers

Op 29 juni om 14.00 uur zal het bestuur van Museumbrouwerij De Roos het boek "Eigen Bier Smaakt Beter" presenteren in haar eigen proeflokaal. Het wordt dan aangeboden aan burgemeester Ryan Palmen van Hilvarenbeek, Paul Spapens, journalist en cultuuractivist, en Annette Gaalmans van de Provincie Noord-Brabant, Erfgoed Brabant.

Nieuw boek van De Roos "Eigen Bier Smaakt Beter"

Het boek is gebaseerd op historisch onderzoek, onder andere door de eigen museale groep. Het beschrijft in een gemakkelijk leesbaar verhaal de geschiedenis van het brouwen en de opkomst en het weer verdwijnen van de vele brouwerijen die in Hilvarenbeek in bedrijf zijn geweest van de 14e tot de 21e eeuw. Rond het centrale plein in het dorp - dat heet nu de Vrijthof, vroeger De Gemeijne Plaetse - zijn er zeker negentien verschillende brouwerijen geweest in de 17e eeuw! Museumbrouwerij De Roos is de enige overgebleven authentieke dorpsbrouwerij van Nederland. Het interieur stamt voor een belangrijk deel uit 1877. Het boek staat vol wetenswaardigheden over brouwers en brouwerijen uit het verleden. Het behandelt ook de huidige situatie: De Roos is een levend museum met eigen microbrouwerij, proeflokaal en bierdocumentatiecentrum. Er wordt weer bier geschonken dat ambachtelijk en volgens oude traditie is bereid in de eigen microbrouwerij. De museumbrouwerij wordt in stand gehouden door ongeveer honderd vrijwilligers.

Het boek "Eigen Bier Smaakt Beter" geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van deze museumbrouwerij. Het werd geschreven in het kader van het 135 jarige jubileum van De Roos in 2012. Erfgoed Brabant heeft met een subsidie deze uitgave financieel mogelijk gemaakt. Het boek heeft een full color kaft, is rijk geïllustreerd in grijswaarden en telt 224 pagina's.

Museumbrouwerij De Roos
Sint Sebastiaanstraat 4
5081 ZG Hilvarenbeek
www.museumbrouwerij.nl

Tijdschrift Kroniek der Brabantse Brouwhistorie

Inhoudsopgave:

  • Boekbespreking Eigen Bier Smaakt Beter, Peter Denissen en Harrie de Leijer
  • Het bier in de Nederlandse historie en folklore, overdruk uit het Nacobrouw jaarboekje (1949)
  • Bier op papier, Harrie de Leijer
  • Oirschot en het bier dat daar werd gebrouwen, Peter Denissen
  • Symposium Kansen voor Streekbieren, Ruud Groenendijk
  • Carpoolen, Jan van de Kerkhof

Nummer 5 van de 'Kroniek der Brabantse Brouwhistorie' is een uitgave van Bierbrouwerij De Roos en is te koop in de museumwinkel voor € 2,95.