Over Brabantsbier.eu

Brabantsbier.eu en Tilburger.eu zijn hobbysites van mij. Bij Brabantsbier.eu ligt de nadruk voornamelijk op de geschiedenis van brouwerijen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Daarnaast besteed ik ruime aandacht aan biernieuws uit onze provincie. Actueel blijven is op dit moment moeilijk gezien het grote aantal opkomende brouwerijen, maar de site Nederlandse Biercultuur is een uitstekende informatiebron om u op de hoogte te houden van de Nederlandse biersituatie vandaag.

Brabants biernieuws+ is nu ook via een tweewekelijkse nieuwsbrief te lezen. Schrijf je in via het contactformulier van Brabantsbier.eu.
De eerste nieuwsbrief verscheen op 12 januari 2020.

Via Brabantsbier.eu kunt u zich ook inschrijven op de nieuwsbrieven Den BierBrief en het Hopnieuws. Beide Belgische nieuwsbrieven besteden ruime aandacht aan het Nederlands bier.

Logo gemeente Pelt
Logo gemeente Pelt (B) | foto © Archief Brabantsbier.eu

Huishoudelijke mededeling
Brabantsbier.eu is (nog) niet geschikt voor mobiel internet.
Tilburger.eu is voorlopig offline.

Een vriendelijke groet van
Jan van Pelt

Houdoe

Houdoe – Het verhaal van een Brabantse groet

'Houdoe' is bij herhaling gekozen tot het populairste Brabantse woord. Maar het rukt ook op in de rest van Nederland en staat al een flink aantal jaren als trefwoord in de Dikke van Dale. 'Houdoe' wordt almaar populairder, en dat in een tijd dat dialecten zo onder druk staan. Taalkundige Wim Daniëls gaat op zoek naar de herkomst van 'houdoe', hij vergelijkt het met andere binnen- en buitenlandse afscheidsgroeten, legt uit wat het Hebreeuwse woord 'houdoe' betekent, wijst op het bestaan van de achternaam Houdoe en op de oehoe Houdoe uit het sprookjesbos in De Efteling. Het boek laat zien hoe een ogenschijnlijk simpel en regionaal woord vele harten veroverde.

Houdoe! – Het verhaal van een Brabantse groet
Wim Daniëls
2019 - De Bezige Bij
160 pagina's
ISBN 9789400402836
Prijs € 14,99