Oost-, West- en Middelbeers

Brouwerijen vanaf 1900 (Middelbeers)
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a.Jos. Heuvelmans, bierbrouwerij De Doornboom1900
1b.Wed. Jos. Heuvelmans, bierbrouwerij De Doornboom1910
1c.M.A. Rombauts, bierbrouwerij De Doornboom1935
Brouwerijen vanaf 1900 (Oostel (?))
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
2.Jos. Heuvelmans1905

Brouwers in "De Beerzen"

De enige brouwerij in Middelbeers waarvan enige gegevens bekend zijn is de Doornboom, gelegen aan het Doornboomplein midden in het dorp.


Gebouwen voormalige brouwerij De Doornboom (foto archief Brabantsbier.eu)

De gebouwen van de Doornboom zijn omstreeks 1760 gebouwd, maar niet bekend is of er toen ook al werd gebrouwen. Er is een foto uit 1880 waarop het personeel van de brouwerij te zien is en gezien het aantal personen op de foto moet het een aanzienlijke brouwerij zijn geweest. Jos Heuvelmans was de brouwer in de Doornboom.

In 1907 wordt de brouwerij in een openbare verkoop overgenomen door Adrianus Rombauts, die de brouwerij kocht voor zijn zoon Mathieu. Er werd toen donker en lager bier gebrouwen en later, in 1925, ook nog pilsener. De brouwerij is in 1932 gestopt, een noodlottig spoorwegongeval schijnt hiermee te maken te hebben. De gebouwen zijn in de oorlogsjaren afgebrand.

Door de familierelaties met de Kroon uit Oirschot, werd op de plaats van de brouwerij de limonadefabriek en de bottelarij van brouwerij de Kroon gehuisvest. Enkele jaren geleden zijn hier de activiteiten stopgezet.

Uit een lijst uit 1844 over de door de inwoners betaalde belastingen, blijkt dat op dat moment ook een zekere Wilhelmus van Meeuwen bierbrouwer was. Hij betaalde naast zijn personele belasting ook patenten, waaruit we kunnen aflezen dat hij de eigenaar van de brouwerij was. Verdere gegevens zijn momenteel niet bekend.
Artikel met dank aan Harrie de Leijer van Museumbrouwerij De Roos

Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant / Monumenten Inventarisatie Project

Middelbeers - Doornboomstraat 5
Voormalige brouwerij en bottelarij (ca. 1910 en 1950).
Tweelaags woonhuis met schilddak. Asymmetrische gevel met erker. Links van het huis eenlaags bedrijfsgebouw met lage rechthoekige schoorsteen. Achteraanbouw met jaarankers 1760. Rechts eenlaags bedrijfsgebouw met ronde schoorsteen. Sinds 1945 limonadefabriek. Hier stond in 1698 de schuurkerk die toen verbrandde.
(Bron: CHIN-M.I.P. Oost-, West- en Middelbeers)

Meer lezen over Oost-, West- en Middelbeers

  • Een unieke foto: brouwerij Heuvelmans te Middelbeers
    J. van Gils
    Verschenen in: De Berse (vol. 14 - nr. 3)
    2004 - Heemkundekring “Den Beerschen Aard”, Oost-, West- en Middelbeers