Valkenswaard en Dommelen

Brouwerijen in 1794
bron: Breughel - Beschreeve Staat van de Meijerij
Borkel: Er is een Brouwerije doch waar in zeedert eenige Jaaren niet gebrouwen is.
Dommelen: Er zijn twee Brouwerijen waar van Een zeedert lange tijden niet gebruijkt word.
Schaft: Er is eene Brouwerije.
Valkenswaard: Er zijn drie Brouwerijen.
Brouwerijen in 1816
bron: Brugmans - Statistieken van de Nederlandse nijverheid uit de eerste helft der 19e eeuw
Borkel en Schaft: 1 brouwerij met 1 werklid.
Voormalige staat:Weinig beduidend.
Huidige staat:Weinig beduidend.
Consumptie:Gemeente alleen.
Valkenswaard: 2 brouwerijen met 2 boerenknechts.
Voormalige staat:Enigzins grooter debied als thans.
Huidige staat:Het meeste alhier gebruikt. Redelijk.
Consumptie:Het bier van hier verzonden is niet noemenswaardig.
Brouwerijen vanaf 1900 (Dommelen)
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a.Nederlandse Brouwerijen Artois N.V.1977
1b.Artois Nederland N.V.
1c.thans Dommelsche Bierbrouwerij
Brouwerijen vanaf 1900 (Valkenswaard)
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a.Wed. Jasp. Baken, bierbrouwerij De Zwaan1900
1b.Jasp. Baken, bierbrouwerij De Zwaan1912
1c.Gebrs. Baken, bierbrouwerij De Zwaan1920
1d.H.J. Baken, bierbrouwerij De Zwaan1940
1e.Bierbrouwerij De Zwaan, v/h H.J. Baken1950
Brouwerijen in
bron: website "Nederlandse Biercultuur"
naamadresstarttype
Dommelsche BierbrouwerijBrouwerijplein 84, 5551 AE Dommelen1744brouwerij
Strieper Craft Beer CompanyNieuwe Waalreseweg 141, 5552 EH Valkenswaard2016huurder

Dommelsche Bierbrouwerij

De geschiedenis van de Dommelsche Bierbrouwerij is het verhaal van een kleine dorpsbrouwerij zoals er door de eeuwen heen vele honderden waren. De Dommelsche Bierbrouwerij wist te overleven en heeft zich ontwikkeld tot een modern bedrijf.
In 1744 legde landbouwer Willem Snieders de fundamenten voor de brouwerij. Hij exploiteerde een boerderij met als nevenactiviteit het brouwen van bier dat voor het beleg op de boterham zorgde. Tot in 1895 vormden de boerderij en de brouwerij een hechte eenheid.

BHIC archief foto
BHIC archief foto: Dommelen - Westerhovenseweg 2
De Oranjeboom. Horecabedrijf; Boerderij. Gebouwd in 1825. Verbouwing ca. 1920.

In boeken die tot 1863 teruggaan, lezen we dat de brouwerij tegen het einde van de 19de eeuw al over een reeks afnemers beschikte die niet alleen uit Dommelen kwamen, maar ook uit de hele regio. Tot in Eindhoven werd er al Dommelsch bier gedronken.

De brouwerij floreerde in die periode als nooit tevoren en het werd duidelijk dat de capaciteit moest worden uitgebreid. Een enthousiaste nakomeling van Willem Snieders, eveneens Willem geheten, nam het initiatief voor deze bouwactiviteiten.
Hij had een vooruitziende blik en begreep toen al - als een van de eerste brouwers - de waarde van de stoommachine. Met het gebruik van stoommachines plaatste hij het productieproces in een nieuw tijdperk. Na hem zouden meer brouwers deze stap in de toekomst zetten.

Dommelsch WEP Promo from Focus2infinity on Vimeo.

Rond de eeuwwisseling waren de stoommachines van de Dommelsche Bierbrouwerij de enigen in het dorp. Hun capaciteit maakte het mogelijk om naast het voorzien in de eigen behoeften van de brouwerij tevens electriciteit te kunnen leveren aan de plaatselijke kerk. Ook met de afnemers van de brouwerij had Willem Snieders een goed contact. Hij zorgde ervoor regelmatig tijd vrij te maken om zijn klanten te bezoeken.
De vraag naar Dommelsch bier nam gestaag toe en de familie kreeg het zo druk dat er personeel werd aangenomen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Het begon met een vijftal mensen die rond 1895 voor de Dommelsche Brouwerij gingen werken en in 1920 groeide dat al uit tot 8 personeelsleden.

In de periode van 1900 tot 1940 daalde het aantal brouwerijen in Nederland drastisch van ruim 500 naar 80. Het was een chaotische tijd waarin de bierbrouwers werden geplaagd door de economische crisis en de toenemde populariteit van het pilsener.

De Dommelsche Bierbrouwerij wist haar voortbestaan te verzekeren door de ontwikkeling voor te zijn. In de moeilijke jaren '30, in de tijd dat niemand durfde te investeren, besloot de Dommelsche Bierbrouwerij tot de bouw van een nieuw brouwhuis.
Eind jaren '60 bestond het personeelsbestand reeds uit 160 werknemers. In de jaren '70 vormde de Dommelsche een zeer sterke regionale brouwerij.


Dommelen, de Dommelsch bierbrouwerij | afbeelding Wikipedia - author Michielverbeek

In 1968 werd de Dommelsche Bierbrouwerij overgenomen door de Leuvense brouwerij Artois en behoort thans tot de IN Bev-groep.
In de jaren tachtig besloot de Dommelsche Bierbrouwerij om Dommelsch landelijk te promoten. De omzet werd ruim vermenigvuldigd. Er werd een nieuw brouwhuis en bottelarij aan de brouwerij toegevoegd.

Tegenwoordig is het succes van Dommelsch bier in heel Nederland waarneembaar. De bieren van de Dommelsche Bierbrouwerij worden overal verkocht: van supermarkt tot restaurant, van dorpscafé tot discotheek.

Gebrouwen bieren: Dommelsch Pilsener

InBev Nederland NV - Dommelsche Bierbrouwerij
Brouwerijplein 84
5551 AE Dommelen (Valkenswaard)
dommelsch.nl